Ako riešiť hádky medzi dvojičkami

Všetky deti sa hádajú. A zvlášť, keď sú v rovnakom veku. Batoľatá si navzájom berú hračky. Aj keď je to len zvedavosti a nie s úmyslom provokovať. Väčšie deti zase skúšajú hranice. A teenageri často jeden do druhého rýpu. Je na rodičoch, aby sa tieto situácie naučili zvládať. A tiež rozoznať, kedy zasiahnuť a kedy to nie je potrebné.

Kedy zasahovať?

Niekedy je lepšie do hádky nezasiahnuť. Deti si potrebujú navzájom vybaviť svoje konflikty aj samé. Vďaka tomu sa naučia riešiť konflikty mimo domu. Môžete im v tom, pravdaže, pomôcť. Pri menej závažných hádkach sa pokúste vystihnúť moment, kedy je vhodné sa do nich zapojiť. Potom deťom pomôžte konflikt rozumne vyriešiť. Neskôr im dovoľte vyriešiť podobnú hádku samé.

Ideálne je vždy dosiahnuť spokojnosť oboch detí. Keďže to v praxi väčšinou nenastane, naučte ich ustúpiť. Tak, aby jeden krát ustúpilo jedno dieťa a druhý krát zase druhé. Zasiahnuť je potrebné, ak sa dvojčatá začnú biť. V takom prípade im vysvetlite, že konflikty sa neriešia násilím.

Zistite, prečo sa hádajú

Aby ste hádku vyriešili spravodlivo, pokúste sa zistiť jej príčinu. Najčastejšie dochádza k hádkam večer, lebo deti sú už unavené. Teenageri sa hádajú aj z nudy. Ak zasiahnete do konfliktu, pokúste sa zistiť, prečo presne vznikol. Pretože vy ste väčšinou svedkom až samotnej hádky. V tejto fáze sa vyzbrojte trpezlivosťou. Deti sa pravdepodobne budú navzájom prekrikovať. Vysvetlite im, že riešenie sa dá nájsť len vtedy, keď jeden druhému dovolia hovoriť a budú sa navzájom aj počúvať.

Neučte ich povedať „Prepáč“

„Prepáč“ sa dá povedať úprimne ale tiež len preto, že o to deti žiadate. Môžete im vysvetliť dôležitosť vzájomného odpustenia, v ktorom má svoje nezastupiteľné miesto úprimnosť. Vzájomné odpustenie ich naučí, ako budovať súrodenecký vzťah.

Ak je to potrebné, zvoľte vhodný trest

Niekedy samotné odpustenie a vysvetlenie veci nestačí. Je na vás, aby ste posúdili, či je treba niektoré z detí alebo aj obe potrestať. A tiež, ako napraviť chybu, ktorá sa stala. Tresty voľte s ohľadom na povahu dieťaťa. Najvhodnejšie sú tzv. výchovné tresty. Napríklad zákaz TV a podobne.

Čo sa skrýva za hádkami?

Hádky medzi súrodencami majú svoj dôvod. A je ich niekoľko. Konfliktom sa preto dá čiastočne aj predísť. Najčastejším dôvodom je súrodenecká žiarlivosť. Ak zažíva jedno dieťa viac pozornosti od rodičov, vedie to k žiarlivosti. Doma si preto všímajte obe deti rovnako. Venujte im čas aj osamote, často ich chváľte a každého si zvlášť vypočujte.

Podobne pôsobia aj časté úspechy v škole a športe, či obdiv u rovesníkov. Menej vyzdvihovanému dieťaťu môžete pomôcť tak, že v ňom budete podporovať vedomie jedinečnosti. Ak sa mu nedostáva dostatočnej pozornosti mimo domu, vynahraďte mu to vašou pochvalou. Pomôžete mu tak nájsť stratené sebavedomie.

fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]
Užitočné značky:, , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *